divendres, 5 d’octubre del 2007


DEMAC INFORMA sobre els abocaments il·legals a Can Galí

Dijous 27 de setembre diversos veïns del poble ens avisen d’uns abocaments de terres que s’estan fent des de fa uns dies als terrenys agrícoles de Can Galí. Posats aquests fets en coneixement de l’Ajuntament, rebem per resposta que ningú sap res, i les empreses continuen abocant al llarg de tot el dia.

Divendres al matí, la DEMAC, juntament amb Sphirantes, vam presentar una instància a l’Ajuntament de Castellbisbal demanant informació sobre els permisos d’aquestes empreses, i requerint-los l’aturament immediat dels abocaments de terres. Davant la inactivitat de l’Ajuntament vam denunciar aquests fets davant els Agents Forestals.

Sense rebre resposta, les empreses van continuar abocant incomplint la normativa vigent aprovada per la Generalitat i l’ordre de l’Ajuntament, si és que, com diuen ara, va existir.

Els nostres arguments

1.- Tot el terme municipal de Castellbisbal està inclòs com a corredor biològic dins del projecte d’anella verda promogut per la diputació de Barcelona i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Això es deu a la seva situació estratègica entre els diferents parcs de l’àrea metropolitana: Muntanyes de l’Ordal, Montserrat i molt especialment entre el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac i Collserola, amb el qual limita el nostre terme municipal.

Dins d’aquest context són especialment importants els rius Llobregat, la riera de Rubí i tots els torrents que en ells desemboquen, com és el cas del Torrent de Can Galí, on s’ha fet aquest abocament il·legal, de terres i runes triturades, per empreses constructores de fora del terme municipal i de Castellbisbal.

2.- Actualment la Generalitat ha declarat que Castellbisbal es troba dins de la ZEPA, Zona d’Especial Protecció Atmosfèrica, per l’alt grau de contaminació atmosfèrica que patim, sobre tot, partícules en suspensió. Aquesta normativa és del tot incompatible amb l’abocament que s’ha produït al torrent de Can Galí.

3.- Aquests abocament s’han fet de forma il·legal, en un terreny agrícola sense projecte previ ni estudi d’impacte ambiental, ni cap permís de l’Ajuntament.. Aquestes empreses haurien d’haver anat a un abocador legalitzat per la Junta de Residus, pagant les seves taxes corresponents.

Donat que durant aquests dies han estat centenars les descàrregues realitzades, i milers les tones descarregades, aquestes empreses s’han estalviat milers d’euros, i segurament també algú n’ha guanyat uns quants.

També constatem que al costat dels camions que hi abocaven, i controlant les feines de compactació de la terra hi havia dos membres de Transparència per Castellbisbal. Ens consta que aquest equip preveia en el seu programa de govern fer-hi un circuit de cotxes en aquest mateix indret.


A més, sembla que una de les empreses que hi abocaven terres ha estat precisament un dels finançadors d’aquest nou partit polític creat just abans de les darreres eleccions municipals.

Després de considerar tots aquests actes de molt greus, DEMAC ha decidit que s’havia de posar en coneixement del poble tot el que ha succeit perquè se sàpiga exactament el que està passant al municipi.

Ara esperem que l’equip de govern contesti el més aviat possible el nostre escrit i doni resposta a totes les nostres qüestions.

DEMAC demana:

1.- Com ha estat possible que els camions aboquessin durant dies sense permisos en un terreny agrícola.?
2.- Perquè no va actuar l’Ajuntament una vegada denunciats els fets de forma verbal?
3.- Volem que es depurin totes les responsabilitat polítiques i de les empreses responsables dels abocaments.
4.- Volem saber qui va donar el permís verbal a aquestes empreses per abocar a Can Galí?
5.- Qui surt beneficiat, al municipi, a part de les empreses involucrades?