divendres, 8 de febrer del 2008


DEMAC INFORMA:


La DEMAC – Defensa del Medi Ambient de Castellbisbal – ha estat protagonista en els darrers mesos de diferents escrits i comentaris en la premsa i en els butlletins dels partits polítics que formen l’actual equip de govern municipal (PSC, Transparència i Esquerra), en què es donaven informacions falses sobre aquesta entitat.

El motiu desencadenant ha estat la denuncia de les actuacions il·legals al paratge de Can Galí, promogudes, segons han reconegut ells mateixos, per l’entitat Automòbil Club Potarrojos Competició, de la qual n’era president fins fa poc el cap de Transparència.

Degut a això ens veiem amb l’obligació de fer aquest full informatiu adreçat a tota la població, per deixar molt clar a tothom i especialment al actual equip de govern, qui es la DEMAC, d’on venim, la nostra feina feta i cap a on anem. També volem aprofitar aquest escrit per demanar una rectificació pública, adreçada a tota la població, per part de l’equip de govern.

QUI ES LA DEMAC:

La DEMAC és una entitat fundada l’any 1989, que neix amb l’objectiu de treballar pel medi ambient, contra la contaminació i la degradació mediambiental que patia el municipi i per donar a conèixer i fomentar alternatives més sostenibles i ecològiques.

Poc temps després vam encapçalar la Campanya contra l’Abocador de residus industrials, que la Generalitat de Catalunya volia col·locar al Torrent de Pagueres, i que va evitar que aquesta instal·lació arribés al nostre terme. També va forçar a la derogació del Pla de Residus de la Generalitat. Era el 1er projecte de llei retirat pel Govern de la Generalitat. Desprès van venir mobilitzacions contra diferents indústries contaminants: Celsa, Solvay, Hispano Química, Texsa, Lauroclarina, etc.

Finalment vam aconseguir, juntament amb altres municipis del Baix Llobregat, la declaració de Castellbisbal com a Zona d’ atmosfera contaminada i protecció especial. La Generalitat va redactar un pla d’actuació de control sobre les emissions contaminades i 4 anys més tard, tornarem a estar per sota dels nivells que marcava la normativa, llavors vigent. Era la primera vegada que això passava a tot l’ Estat Espanyol.

Avui, Castellbisbal, juntament amb més de 35 municipis de l’ Àrea Metropolitana, tornem a tenir uns nivells de contaminació de l’aire per sobre de la normativa vigent. No es culpa de la DEMAC, com alguns insinuen , si no de totes les administracions públiques implicades: Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputació , Entitat Metropolitana, Generalitat i l’ Estat Espanyol.


DEMAC – CELSA:

La DEMAC va portar a l’empresa CELSA a judici per delicte ecològic, juntament amb el Fiscal General de Catalunya per temes de medi ambient, com a conseqüència dels seus abocaments il·legals de cendres, escòries i aigües residuals. Vam ser pioners a tot l’ estat, tot i que molta gent ja no ho recorda.

El seguiment de la CELSA al llarg d’aquests anys ha estat continu, al igual que d’altres empreses igualment preocupants. Mostra d’això són totes les instàncies presentades a l’Ajuntament: sobre la bassa d’aigua de la Cardoner, l’ampliació de Teuleria, l’emissió de pols a l’aire per part de CTI, contra les piles d’escòria de la CELSA, o sobre el Pla Atmosfera Contaminada, entre d’altres
RELACIÓ DEMAC – SOCIS:

Des de la nostra fundació hem celebrat assembles periòdiques obertes a tots els socis i a la població en general, per tal de parlar, proposar i discutir les problemàtiques i projectes que afecten el nostre entorn. Recordem a tothom que des de fa més de 19 anys ens reunim els últims divendres de mes i tothom es benvingut.

L’ any 1991 va néixer la revista Terra Vermella com a vehicle de comunicació entre els socis i a la població en general. Malgrat la nostra voluntat, no va ser possible mantenir-la al llarg dels anys per manca de recursos humans. Naturalment la quota anual de soci es va deixar de cobrar al no publicar-se la revista.

RELACIÓ DEMAC-AJUNTAMENT:

L’any 1990, mentre governava el PSC, es va crear la ponència tècnica Ajuntament – Demac . Una comissió de la que podem estar satisfets i que va continuar amb els següents Regidors de Medi Ambient d’ Alternativa per Castellbisbal. Aquesta relació no sempre ha sigut fàcil, però sempre cordial. La DEMAC sempre ha volgut aportar la visió més crítica però a la vegada constructiva en temes medi ambientals.

Fruit d’ aquest treball conjunt, es porta a terme al nostre municipi el Projecte de Residu Mínim, per a la gestió dels residus urbans, juntament amb altres municipis del nostre voltant. Aquest Projecte, creat pel CEPA de Molins de Rei, té unes característiques diferents a la resta de municipis de l’ Entitat Metropolitana. Com a resultat d’aquesta feina ben feta, el poble de Castellbisbal, és pioner a Catalunya i a tot l’ Estat pels seus bons nivells de reciclatge assolits.

Un altre iniciativa molt coneguda ha estat la Festa de l’arbre que organitzada per la DEMAC i subvencionada per l’ Ajuntament, ha aconseguit reforestar desenes d’hectàrees i plantar milers d’arbres al nostre municipi.

RELACIÓ DEMAC – ALTERNATIVA PER CASTELLBISBAL:

És cert que entre els creadors d’Alternativa per Castellbisbal n’hi havia que eren socis de la DEMAC, persones que van optar per l’acció política. Això, però, no vol dir que la DEMAC estigui vinculada a Alternativa. No depenem de ningú, i menys de cap partit polític. Es més, la nostra entitat compta amb socis i simpatitzants de qualsevol partit polític de Castellbisbal. El nostre objectiu és ser una Entitat oberta a tothom. Dir que DEMAC és igual a Alternativa és una afirmació demagògica i interessada

RELACIÓ DEMAC – ABOCAMENTS DE CAN GALÍ:

El mes de setembre de l’any 2007 la DEMAC va denunciar davant l’Ajuntament uns abocaments il·legals de terres. Al mateix temps vam informar al poble del que estava passant, com hem fet amb altres ocasions al llarg d’aquests anys. Es tractava d’un actuació molt greu, ja que, tal com va confirmar el mateix Ajuntament, no hi havia cap tipus de permís, ni projecte previ.

A més, els abocaments de terra es van fer en uns terrenys agrícoles dins d’una zona d’inundació. Per això l’ Ajuntament al cap d’uns dies va aturar-los.

Finalment, l’Ajuntament va ordenar a l’ entitat Automòbil Club Potarrojos Competició, com a responsables del fet, la restauració física de la finca de Can Galí, per deixar-la tal i com era abans de l’abocament de terres, en un termini d’ Un Mes. Avui ja han passat més de dos i tot continua igual.

En els escrits publicats contra la DEMAC se’ns acusa, demagògicament de no haver denunciat mai els abocaments fets en anys anteriors, i que continuen aquests dies, al Serral de la Verdolaga. Can Galí és una zona agrícola, al centre d’un torrent inundable. El Serral de la Verdolaga esta tipificat d’ equipament, que l’entitat Automòbil Club Potarrojos ha fet servir com a circuit els últims anys. Antigament havia estat una zona d’ extracció de graves, reomplerta per terres i runes provinents d’obres del municipi.

L’any 2001, el regidor de mediambient ens va presentar, a través de la ponència tècnica, el projecte d’un gran parc en aquell terreny. Per fer-ho, s’havia de modificar la cota del terreny i aportar terres per garantir l’arrelament dels arbres. En aquells moments nosaltres vam fer aportacions en el sentit de garantir el baix consum d’aigua i el seu reaprofitament, l’enllumenat i propostes sobre la vegetació. Però al final aquest parc no es va dur a terme.

Tornant a Can Galí, a l’escrit que vam repartir per la població explicàvem amb detall la importància del Torrent de Can Galí, com a corredor biològic, així considerat per la Universitat Autònoma de Barcelona i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Aquest corredor connecta la Serralada litoral-Parc de Collserola, el Parc del Garraf, la Serralada Prelitoral-Montserrat, el Parc de Sant Llorenç de Munt i la Serra de l’ Obac. Relativament ben conservat i poc urbanitzat és fonamental per a la conservació de moltes espècies animals. Davant d’una agressió tan greu la DEMAC no podia actuar d’una altra manera.


DEMAC, CAP A ON ANEM:

La voluntat de la DEMAC es continuar treballant pel poble, fent un seguiment de totes les problemàtiques tractades fins ara i on hem estat pioners. Aprofundir en tots els temes medi ambientals, denunciant totes les irregularitats i treballant per la recuperació dels dos rius del nostre poble i dels torrents.

Perquè, si alguna cosa hem après al llarg d’aquests anys, es que els polítics fan moltes lleis, obligats per la Unió Europea , però sovint demostren poc interès en fer-les complir. Hem de ser les entitats ecologistes i la gent de peu que els hi recordem que les normatives son per ser complides.

Per tot això, conscients de la nostra limitació, donat que la nostra feina és del tot voluntària, volem aprofitar aquest escrit per animar als nostres socis i a la població en general a treballar ara més que mai per un poble millor, més saludable, més ecològic i un món menys degradat, on tot sigui una mica més verd i menys artificial.

També convidem al Regidor de Medi Ambient de l’ Ajuntament de Castellbisbal a continuar amb la ponència tècnica amb la DEMAC, que tants bons resultats ha donat fins ara i que ha sigut enriquidora per ambdues parts. No volem que ens utilitzin només en temes que interessin a l’Ajuntament.

Per acabar, demanem una rectificació pública, adreçada a tota la població, als partits que formen avui l’ Equip de Govern ( PSC – Transparència – Esquerra ), per totes les informacions publicades faltant a la veritat sobre la nostra entitat,


DEMAC.
Castellbisbal, Febrer de 2008.