dissabte, 24 de setembre del 2011

Funcionaris

El sou dels funcionaris
Les retallades van començar amb el sou dels funcionaris. D’un 5% a un 8% depenent de la categoria laboral, i alguna paga extra. Ara, Mas Cullell ja parla, fins i tot, de treballar una mica mes pel mateix salari. És una mesura que, curiosament, sembla comptar amb l’acceptació de la majoría de la població. Són molts els que veuen amb bons ulls que els abaixin el sou. Segurament perquè miren al funcionari amb certa enveja i el veuen com aquell treballador que té la feina assegurada i que creuen no treballa massa.

Dins el cos de funcionaris, treballadors de l’estat, hi ha de tot, mestres, metges, infermeres, bombers, policies, mossos… Persones que fan una tasca molt important i necessària per a tots. Persones que han hagut de formar-se, estudiar i passar oposicions per aconseguir la seva feina. Persones de les que tothom espera i exigeix eficiencia i professionalitat, fins al punt que dels seus errors o imprudències s’en pot derivar responsabilitats molt greus, fins i tot penals. Malgrat tot, són molts els que aplaudeixen que el Govern abaixi els seus sous. Volem la millor qualitat al preu més baix, i potser no ens plantegem si això és possible.

El més curiós, és que això, que no ens costa acceptar per als funcionaris, no ho volem per a nosaltres. Tothom vol treballar poc, amb el mínim de responsabilitats i cobrar el màxim. Poca gent està satisfeta amb el seu sou i potser ningú, en nom de la solidaritat, renunciaria a una prima com la que tenen alguns banquers tot i la situació de crisis que vivim. Som molt bons demanant sous més baixos per als altres, però que no ens toquin el nostres, que segur que ens mereixem…

El mateix passa amb els sous dels polítics, que tot i no ser funcionaris, també són treballadors de la cosa pública. En general sembla que tothom té la idea que cobren molt, massa i per això se’ls demana que se’ls abaxin.

La realitat és sovint ben diferent. Els millors professionals prefereixen quedar-se en l’àmbit privat. Tenen sous molt més alts i molts menys maldecaps. Tothom exigeix als polítics el millor, que resolguin tots els nostres problemes i ja, però com el cas dels funcionaris, al mínim cost.

És evident que en època de crisi tots ens hem d’apretar la corretja, però és un error desmereixer el treball dels polítics o dels funcionaris i veure el seu salari només com un premi pel fet d’ocupar un seient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada